La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

L'esquerra política, la socialdemocràcia, des del seu socialisme primigeni ha estat en constant transformació per respondre a realitats i problemàtiques diverses en una societat occidental marcada per un segle de canvis profunds, continuats i vertiginosos. El debat i la confrontació d'idees, punts de vistes, matisos, crítiques o opinions visiblement divergents ha configurat la socialdemocràcia d'avui dia. Avui, com s'ha fet constantment i se seguirà fent, les respostes socialdemòcrates als reptes actuals, el disseny d'aquestes respostes, les febles i les oportunitats d'aquesta corrent política és objecte de debat i anàlisi a través d'observatoris com el de la Fundació Campalans, la Fundación Ideas i a nivell internacional la Policy Network en què es dedica un apartat específic a l'estudi de la situació de l'esquerra.

Des d'aquí es realitzarà un seguiment de les propostes que es perfilen per la transformació, la reconstrucció o recuperació de l'esquerra a tots els nivells territorials, així com les propostes i alternatives de l'esquerra per afrontar els reptes de l'avui. 

Entre les novetats bibliogràfiques sobre el tema cal destacar:

La crisis de la socialdemocracia: ¿qué crisis?

En aquest llibre es pretenen desmuntar els arguments que afirmen que la socialdemocràcia està en crisi i aquells que proclamen la fi de l’Estat del benestar. En el seu estudi sobre l’evolució de la socialdemocràcia (tant en el seu projecte global com en dos dels seus aspectes més rellevants: l’economia i el benestar), Ignacio Urquizu opta per deixar de banda els enfocaments més historicistes i normatius per utilitzar l’evidència empírica a l’hora d'analitzar qüestions com ara per què els partits socialistes deixen de proposar la regulació dels mercats o què explica que abandoni el control de l’economia. L’anàlisi del llibre revelarà que aquest canvi ideològic no és capritxós, sinó que respon a les circumstàncies de cada moment. Si l’esquerra ha canviat en la seva visió de l'economia, argumenta, no és per una traïció o una suposada conspiració, sinó perquè ha estat capaç d’adaptar-se a la realitat del seu temps, una realitat que ha contribuït a canviar. Lluny del pessimisme imperant, l’obra es tanca amb un possible full de ruta dels partits socialistes en el segle XXI, perquè, segons l’autor, la socialdemocràcia no només no està en crisi, sinó que té importants reptes per davant.

Per llegir-ne les primeres pàgines cliqueu aquí