La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.
  Publicacions
 
 

No es economía es ideología


Una obra que, que encara se centri en l'actual crisi econòmica a Espanya, es pot traslladar pel que fa a l'anàlisi com a les propostes de solució a altres realitats. Aquest llibre de la plataforma “Economistas Frente a la Crisis” s'ha escritit com un recull d'articles d'autors diversos sinó un llibre que presenta un relat homogeni. El pensament econòmic compartit pels seus autors, subministra unitat i coherència a tots els seus capítols.


En aquest libre es denuncia la manipulació de l'economia per justificar polítiques que no es compadeixen amb l'interès general, que només serveixen com a instrument d'un projecte polític liderat per Alemanya anomenat “devaluació interna”, que la realitat refuta com a solució solvent per sortir de la crisi sense deteriorar el model d'Estat de Benestar que fonamenta la cohesió interna de la Unió Europea i a pròpia la Unió Europea.

 

La crisis de la socialdemocracia: ¿qué crisis?

Editorial Catarata

El llibre

En aquest llibre es pretenen desmuntar els arguments que afirmen que la socialdemocràcia està en crisi i aquells que proclamen la fi de l’Estat del benestar. En el seu estudi sobre l’evolució de la socialdemocràcia (tant en el seu projecte global com en dos dels seus aspectes més rellevants: l’economia i el benestar), Ignacio Urquizu opta per deixar de banda els enfocaments més historicistes i normatius per utilitzar l’evidència empírica a l’hora d'analitzar qüestions com ara per què els partits socialistes deixen de proposar la regulació dels mercats o què explica que abandoni el control de l’economia. L’anàlisi del llibre revelarà que aquest canvi ideològic no és capritxós, sinó que respon a les circumstàncies de cada moment. Si l’esquerra ha canviat en la seva visió de l'economia, argumenta, no és per una traïció o una suposada conspiració, sinó perquè ha estat capaç d’adaptar-se a la realitat del seu temps, una realitat que ha contribuït a canviar. Lluny del pessimisme imperant, l’obra es tanca amb un possible full de ruta dels partits socialistes en el segle XXI, perquè, segons l’autor, la socialdemocràcia no només no està en crisi, sinó que té importants reptes per davant.

L'autor


Ignacio Urquizu (Alcanyís, Terol, 1978) és doctor europeu en Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid, ha estat investigador visitant a l'Institut Universitari Europeu de Florència, la Universitat d'Essex i la Universitat de Harvard; ha impartit docència a la Universitat George Washington (Centre de Madrid), la Universitat d'Essex, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat Pablo Olavide i la Universitat Complutense de Madrid, on és professor de Sociologia, i també col·labora amb la Fundació Alternativas, on va ser subdirector d'Estudis de Progrés. Els seus treballs d'investigació s'han publicat a revistes nacionals i internacionals i en l'actualitat col·labora a El País i a la Cadena SER

 

Europa, federalisme, socialdemocràcia XXI

Fundació Campalans

El llibre

La Fundació Rafael Campalans va editar per Sant Jordi 2012 Europa, federalisme, socialdemocràcia XXI, un llibre defensa la socialdemocràcia com la millor manera per fer prevaler el bé comú per sobre l'interès individual, el federalisme per fer compatibles sobiranies i interdependències, i Europa com a espai polític per fer créixer els valors compartits.

Els autors

Esther Niubé és lllicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració, en l’especialització de Relacions Internacionals, per la Universitat Autònoma de Barcelona. És màster en Política Internacional per la Université Libre de Bruxelles, en Comerç Exterior i Economia Internacional per la Universitat de Barcelona, i en Polítiques Públiques i Socials per la Universitat Pompeu Fabra-Johns Hopkins University.

Ha treballat com a analista a la Secretaria de Política Europea i Internacional del PSC (2001-2004), i com a assessora al Parlament Europeu (2004-2009). Actualment és coordinadora de les Relacions Institucionals i Internacionals de la Fundació Rafael Campalans i col·laboradora acadèmica del Departament de Ciències Socials d’ESADE.

Meritxell Batet és llicenciada en dret per la Universitat Pompeu Fabra i postgraduada en dret immobiliari urbanístic. Directora de la Fundació Carles Pi i Sunyer d'Estudis Autonòmics i Locals professora associada en dret constitucional a la Universitat Pompeu Fabra.

Joan Majó va estudiar enginyeria industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya on també es va doctorar. Entre 1970 i 1980 fou degà del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya. Fou batlle de Mataró i Ministre d'Indústria i Energia des de 1986 a 1987 És Conseller assessor de la Xomissió Europea en matèria de telecomunicacions i informàtica, President del "Information Society Forum" de Brussel·les, del "European Institute for Media" de Düsseldorf i President del Comitè d'Experts que va avaluar la política científica i tecnològica europea per encàrrec del Parlament Europeu i del Consell de la Unió Europea. L'any 2004 va se nomenat Director General de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, càrrec del qual va cessar el 29 de febrer de 2008 amb motiu de la transformació en Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals segons la nova legislació.

   

 

Capitalisme desfermat. Una visió subversiva sobre la Gran Recessió 2008-2011

 (Lleonard Muntaner, editor, 2012).

 

Llibre

 Com sorgeix la crisi? Quines en són les causes? S'estan adoptant les mesures més adequades? aquests i altres interrogants tenen respostes en aquest llibre. Un llibre, en què es posen en dubte les mesures empreses pels governs per afrontar la crisi. L’autor defensa que mesures tot just d’austeritat és molt difícil sortir de la crisi actual. La situació econòmica d’ara té múltiples causes i està clar  que les mesures empreses des de maig de 2010 no donen resultats. De llavors ençà, el creixement és més fràgil, ha augmentat l’atur i l’evolució dels preus és a la baixa. Hi ha una crisi molt potent de demanda que impedeix recuperar la capacitat econòmica. Són necessàries polítiques econòmiques més adreçades a estimular la inversió, a afavorir l’accés al crèdit de les empreses i desencallar el coll de botella en què estam actualment. S’ha donat una visió massa luterana de l’economia, tot potenciant la idea que el Nord creu que el Sud és malgastador. Això és una errada ideològica que no ajuda a la recuperació. L’economia alemanya és potent, però no actua com a vertader líder de l’economia europea.

 

L’autor

Carles Manera (Palma, 1957) fou conseller d’Economia la legislatura passada amb el Govern d’Antich. És doctor en història per la Universitat de les Illes Balears i doctor en ciències econòmiques per la Universitat de Barcelona. Va ser entre 1996 i 2003 vicerector de Planificació Economicoadministrativa de la UIB, sota el mandat de Llorenç Huguet. Catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques a la UIB, des de setembre de 2011 a febrer de 2012 desenvolupà la seva tasca com a professor visitant a la Universitat de Barcelona. Actualment és visiting research a la London School of Economics i acaba de publicar. Carles Manera Erbina és un historiador i economista mallorquí del Partit Socialista de les Illes Balears.

   

Diccionari de Partits Polítics de les Illes Balears (1900-2008)

Lleonard Muntaner, Editor (2012)

 

El llibre

 

En aquesta es recullen tots els partits polítics que s’han creat o s’han implantat a les Illes Balears durant el segle XX i fins a l’any 2008, repassant l’evolució de la seva trajectòria, ideologia, organització, dirigents, implantació, coalicions, escissions, publicacions i els resultats electorals. L’obra es completa amb un gran nombre d’imatges i amb un apèndix dedicat als resultats electorals. Un diccionari molt útil per conèixer l’evolució política de les Illes Balears en el segle XX i una eina imprescindible per a estudiosos de les ciències socials, historiadors, polítics i periodistes.

 

Els autors

 

Antoni Marimon Riutort (Son Sardina, Palma 1965). Professor d’història contemporània de la Universitat de les Illes Balears des de 1996. És secretari del Grup d’Estudis de la Cultura, la Societat i la Política al Món Contemporani i president de la Fundació Emili Darder (des del 2001). És autor de La política colonial d’Antoni Maura (1994), La crisi de 1898 (1998), Entre la realitat i la utopia. Història del PSM (1998, segona edició del 2002) i Guerrers, corsaris, soldats i detectius. Els tebeos d’aventures sota el franquisme (2005). També és coautor d’Història contemporània d’Amèrica (2000, segona edició del 2002) i Els exiliats (2006). A més, ha estat coordinador i coautor de la Història de Mallorca, volum III (1998), Història de les Illes Balears, volum III (2004), i de l’Atles d’història de Mallorca (2006).

Sebastià Serra Busquets (es Pla de Sant Jordi, Palma 1950). Professor (des del 1976) i catedràtic (2005) d’història contemporània de la Universitat de les Illes Balears. És coordinador del Grup d’Estudis de la Cultura, la Societat i la Política al Món Contemporani i director del Centre de Documentació Contemporània -CEDOC. Ha estat president de la Fundació Sa Nostra (2001-2003) i de la Fundació Emili Darder (1987-2000), així com director de l’Institut d’Estudis Baleàrics (2007- 2010). A més, fou elegit en dues ocasions diputat del Parlament de les Illes Balears i en tres legislatures va ser regidor de l’Ajuntament de Palma. És autor d’Els elements de canvi a la Mallorca del segle XX (2001) i de Projectes modernitzadors a Mallorca (2003) i coordinador i coautor d’un gran nombre d’obres, entre les quals podem destacar El segle XX a les Illes Balears (2000), La immigració, països emissors i les Illes Balears (2003), Autogovern i democràcia a la Mediterrània occidental a finals del segle XX (2003) i Les Illes Balears, un ésser viu. 25 anys d’autogovern (1983-2008) (2008).

  Llibre "El Socialisme del Segle XXI"

El llibre
El Socialisme del Segle XXI inicia el procés d'actualització del pensament d'esquerres per adaptar-lo al paradigma del nou segle. A partir d'un posicionament crític amb les experiències i teories emancipadores -sobretot del socialisme realment existent-, l'obra realitza un repàs dels avanços i errors comesos er l'esquerra històrica i va desestimant i entrelligant, segons el cas, les propostes propugnades per diferents corrents de pensament fins donar a llum una primera aproximació a les exigències econòmiques, polítiques i ètiques que ha de garantir l projecte de l'esquerra mundial contemporània. La conclusió d'aquesta revisió serà l'inici d'un procés en el que es tracen els eixos irrenunciables que han de possibilitar el canvi social mundial, on la participació i el valor de canvi igualitari no seran sinó, el punt de partida necessari.

L'autor
Heinz Dieterich i Steffan, doctor en Ciències socials i econòmiques per la Universitat de Bremen a la RFA i Doctor Honoris Causa a Perú i Salvador i "Medalla al merito sobresaliente en sociologia, per la Universitat de L'Havana, és professor titular de la Universidad Autónoma Metropolitana de Mèxic D.F; membre del Sistema Nacional de Investigadores de Mèxic, fundador de la revista América la Patria Grande i president del Foro por la Emancipación e identidad de América Latina. Ha escrit més d'una trentena de llibres entre els que destaquen Cuba espués de Fidel, ¿Podrá sobrevivir la revolución?, La integración militar del Bloque Regional de Poder Latinoamericano, La cuarta vía al poder, Los vencedores, Nueva guía para la investigación científica i Las Guerras del Capital.
De Sarajevo a Irán, entre d'altres.

 
    Pau i seguretat a Europa
Romeva Rueda, Raül
MEDITERRANIA, EDITORIAL

Durant els darrers anys, un dels reptes més importants a què han hagut de fer front els planificadors de les polítiques exteriors dels estats europeus ha estat com respondre als conflictes intraestatals. Des del desmembrament de la Unió Soviètica, aquests conflictes han proliferat a l'interior i al voltant d'Europa. En aquest context, conceptes que en el passat eren considerats purament acadèmics, teòrics o, fins i tot, utòpics, com "defensa no provocativa", "defensa no ofensiva", o "defensa civil", se'ns presenten ara des de diverses instàncies polítiques i militars com a elements pràctics i necessaris. Aquest fet mostra, entre d'altres coses, que el factor militar ha perdut la seva tradicional importància i lloc en el concepte de seguretat internacional, a la vegada que ha augmentat la consciència que és preferible actuar abans que els conflictes puguin arribar a la fase armada. La prevenció de conflictes en el marc europeu no es pot limitar simplement a aplicar tècniques de diplomàcia preventiva, com ara la mediació o les declaracions de bones intencions, sinó que va molt més enllà. Exigeix enfocar els comportaments econòmics, polítics i militars cap a la prevenció de conflictes. 
 
     

 

For a genuine economic and monetary union  

Informe del 20 de març de l'Institut Jacques Delors. Aquest document exposa algunes lliçons de l'experència internacional en matèria d'unions fiscals, monetàries i polítiques per el debat sobre les maneres de completar la Unió Econòmica i Monetària actual. Defineix: les condicions bàsiques per treballar en una zona monetària; els principals components de'una unió fiscal,les diferents opcions per donar forma a una unó fiscal; les opcions diverses d'unió política i la naturalesa sui generis de la Unió Europea.

 

 Informe sobre el estado de la Unión Europea 2012: la austeridad fallida

 Segundo Informe sobre el estado de la Unión Europea de la Fundación Alternay la Friedrich-Ebert-Stiftung que analiza un año decisivo del proyecto europeo. En medio de una crisis económic, se puesto en cuestión el euro y la UE. Al mismo tiempo, las políticas de ajuste han deteriorado las condiciones sociales y ha crecido desconfianza en las instituciones.

 

Enquesta Anual Independent de Creixement Internacional

 

Cada any, diversos instituts econòmics (OFCE, IMK, ECLM) publiquen un "Estudi Anual Independient sobre el Creixement" (EAiC), amb un conjunt alternatiu d'anàlisis i recomenacions a l'Estudi Anual sobre el Creixement, presentt per la Comissió Europea, que ara defineix les estratègies de política econòmica de la UE i dels Estats Membres. El primer iAGS va ser publicat per les tres institucions el novembre de 2012.

 

 

Fundamentos de la Democracia Social

 

En aquest manual es plantegen les següents preguntes: què significa la Democràcia Social en el sigle XXI?; en quins valores es basa?; quins són els seus objectius?;com pot aplicar-se en la pràctica?

 

 

 

Manifest sobre el Renaixement d'Europa

 

The La declaració de París i el llançament de la iniciativa del Renaixement d'Europa de Març de 2012 se centra en la necessitat d'anar més enllà de les polítiques d'austaritat, dibuixant les línies d'una nou i més equilibrat camí d'estabilitat, creixement i estabilitat per Europa.  

 

Autogovern, federalisme i dret a decidir

 

En aquest volum la Fundacio Campalans recull un resum complet de les ponències de la jornada "Autogovern, federalisme i dret a decidir. Els casosd'Escòcia i el Quebec", celebrat el 29 de juny de 2012 a Barcelona. On varen participar professors com el català Ferran Requejo, l'escocès Michael Keating i el Quebequès Patrick Taillon.

Quadre resum de l'economia balear del CRE

 

Decàleg per a un Parlament progressista


aa[Descarregar pdf]

 

 

 

 

Informe Econòmic i Social del CRE de l'any 2011

Destaca la permanència invariable d'una  estructura  productiva, ocupacional i empresarial que, en la situació econòmica actual, ha donat lloc a un empitjorament laboral, una destrucció del teixit empresarial i un creixement insuficient. El mateix document proposa un decàleg de compromisos que s'haurien d'afrontar per aconseguir superar la situació eficaçment: garantir el benestar, impular la competivitat, equilibrar els comptes públics, diferenciar oferta, promoure el desenvolupament integral, millorar la governança, forjar compromís i visualitzar el futur.