La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

La guerra civil a Santanyí. Els tres fronts

Autor: Sbert i Barceló, Cristòfol-Miquel

Col·lecció:La Guerra Civil, poble a poble

Data d'Edició:01/07/2004

Edicions Documenta Balear

 

La Guerra Civil a Santanyí es pot veure almenys des de tres fronts diferents: un és al poble i és gairebé exclusiu d’una guerra civil, on a la rereguarda cada dia es perd la batalla contra la por, les privacions i la desconfiança. El segon front és el de les armes, que provoca un goteig eixordador de vogar de campanes de mort. I un tercer front, sense trets ni violència física, es decideix entre la gent més preparada del poble, tots ells metges o apotecaris, que juguen una virtual i perillosa partida d’escacs on perdre pot comportar qualsevol tipus de penalització –la llibertat, el patrimoni, la consideració de la família, fins i tot la vida. Passat el temps, però, el seny s’imposa i les maneres –que mai no es perderen– fan dubtar els mateixos espectadors sobre si vertaderament res no va ser com realment fou. El treball està dividit en tres parts relacionades entre si. La primera és una visió de la situació socioeconòmica del poble durant el segle XX, la segona repassa la situació durant la Segona República i els fets que es narren a la darrera, la Guerra Civil, són en gran part una conseqüència de les dues primeres. 

 

La guerra civil a Montuïri. L’esclafit de la crispació

Autors: Mateu i Socias, Antoni; Mas Miralles, Guillem

Prologuista:Capellà, Llorenç

Col·lecció:La Guerra Civil, poble a poble

Data d'Edició:14/08/2001

Edicions Documenta Balear no farà ús de les dades introduïdes.

 

Montuïri va ser un dels pobles on l’aixecament militar del 1936 va provocar més víctimes: en total, quinze montuïrers foren assassinats, entre ells, Joan Mas i Verd, que havia estat batlle durant el període republicà, i diversos regidors.

La Guerra Civil a Manacor. La guerra a casa

Autor: Tugores Manresa, Antoni

Prologuista:Oliver, Maria-Antònia

Col·lecció:La Guerra Civil, poble a poble

Data d'Edició:10/04/2006

Edicions Documenta Balear no farà ús de les dades introduïdes.

 

La Guerra Civil a Manacor està marcada per l’únic front de guerra real en territori balear. Arran del desembarcament de les tropes d’Alberto Bayo al litoral de llevant mallorquí, s’inicià una cruel repressió contra elements de l’esquerra illenca que no es parà després del reembarcament de les tropes republicanes. “N’Antoni Tugores ha fet uns forats ben grossos al cedàs espès. Ha recuperat, per a ell i per a tots nosaltres, una memòria que molta de gent voldria que s’hagués perduda per sempre. I l’ha recuperada amb honestedat, amb valentia i amb intel·ligència.” (Maria A. Oliver). 

 

La Guerra Civil a Bunyola. Amb la por al cos

Autor: Margais Basi, Xavier

Col·lecció:La Guerra Civil, poble a poble

Data d'Edició:23/08/2004

Edicions Documenta Balear

Amb el cop d’Estat de 1936, Bunyola es convertí en un autèntic teatre de fets repressius. Tot i que tant la localitat com pràcticament tot el terme municipal, en un principi no tenia pes ni interès estratègic excepcional, finalment les proximitats de la vila van esdevenir àrees on es van produir obscures i sangonoses accions. A partir del cop d’Estat començaren les detencions, primerament del batlle Joan Nadal i els seus regidors, després de significats republicans i socialistes, i encara molts dels qui no van demostrar prou afecte pel nou règim foren castigats de maneres diverses: obligats a beure oli de ricí, a fer feines a pic i pala mancats de llibertat, a haver de desfilar en unes paròdies parades militars i obligats a jurar la bandera bicolor. Emili Darder, Llorenç Roses i Bernat Marquès, tres coneguts propietaris d’importants possessions bunyolines coneguts pel seu republicanisme progressista, foren detinguts i després afusellats. A més a més, els dirigents del cop d’Estat es van aplicar a aconseguir els béns materials que posseïen aquells tres republicans assassinats. En conjunt, els colpistes i els seus seguidors atemoriren la població durant anys, i encara avui hi ha qui sent ben viva la por que li inocularen.
 

La guerra civil a Banyalbufar. A l’ombra de la Falange

Autor: Albertí i Genovart, Benet

Prologuista:Albertí i Picornell, Jaume

Col·lecció:La Guerra Civil, poble a poble

Edicions Documenta Balear

 

Falange Espanyola tingué un paper predominant en la vida política i social d’aquest poble durant els anys de la guerra. Per una altra banda, cal ressaltar l’absència de repressió, fet que contrasta vivament amb la forta repressió –amb costos humans considerables– que hi hagué arreu de Mallorca.

La guerra civil a Consell. Les penes de mort

Autor: Santana Morro, Manel

Prologuista:Campins Llabrés, Bernat

Col·lecció:La Guerra Civil, poble a poble

Data d'Edició:10/08/1996

Edicions Documenta Balear

 

El subtítol del llibre fa referència a una de les característiques de la repressió a Consell: l’excessiva quantitat de penes de mort (18 en total) dictades per les noves autoritats contra diverses persones d’esquerres.

La guerra civil a Selva. Al recer de la muntanya

Autor: Santana Morro, Manel

Prologuista:Ordinas Garau, Antoni

Col·lecció:La Guerra Civil, poble a poble

Data d'Edició:23/10/1998

Edicions Documenta Balear

El subtítol del llibre fa referència a la circumstància que les muntanyes dels voltants del municipi de Selva varen servir de refugi per a alguns destacats esquerrans del municipi
   

La Guerra Civil a Sóller. La desfeta de la burgesia progressista

Autor: Quetglas Cifre, Antoni

Prologuista:Antoni Marimon Riutort

Col·lecció:La Guerra Civil, poble a poble

Data d'Edició:06/04/2012

Edicions Documenta Balear no farà ús de les dades introduïdes.

 

Durant la Segona República, Sóller va viure un destacat període de dinamisme polític, social i cultural, fruit de l’evolució d’una societat lligada a l’emigració i a la indústria dels teixits. Aquest pluralisme republicà es va veure afectat per la creixent inestabilitat social provocada tant pels sectors radicals d’esquerra com per la dreta més reaccionària. L’aixecament del juliol de 1936, que va generar alguns focus de resistència, va suposar el trencament amb les estructures anteriors, la desaparició de la burgesia d’esquerres i del moviment obrer, i la militarització dels molls del Port amb la creació de l’Estació Naval.

La guerra civil a Sant Joan. Cacics i repressors

Autor: Company i Mates, Arnau

Prologuista:Serra i Busquets, Sebastià

Col·lecció:La Guerra Civil, poble a poble

Data d'Edició:15/11/1996

Edicions Documenta Balear no farà ús de les dades introduïdes.

 

La importància del caciquisme al poble i el que podríem anomenar "el braç executor dels cacics", és a dir, els grups de presumptes incontrolats que, si bé no tingueren una actuació destacada al mateix poble, sí que la tingueren a altres pobles veïnats, són els punts destacats d’aquest volum.